Pentru a vizualiza fisierele .pdf aveti nevoie de Adobe Reader
Get Adobe Reader
Abonare Dezabonare

 

 

Mai jos, găsiți propuneri de la mouse-ul de bibliotecă, pentru lectura voastră

Comoara din insulă de Robert Louis Stevenson

 

Comoara din insulă este un roman de Robert Louis Stevenson care relatează întâmplările prin care trec un băiat de cincisprezece ani, un grup de marinari și o bandă de pirați care încearcă să găsească o comoară. Prima apariție a romanului a fost în 1883, sub numele de The Sea-Cook. Robert Louis Stevenson oferă cititorului de orice vârstă, un moment de aventură de calitate, care în mod garantat nu îl va plictisi și îi va pune în mișcare minunatele mecanisme ale imaginației.

 

 

 

Citiți mai departe AICI.

   

Ultimul mohican de James Fenimore Cooper

Ultimul mohican“ publicat în 1826, este un roman istoric scris de James Fenimore Cooper care se bucură de o imensă popularitate printre cititorii de toate vârstele. Nu-i de mirare că şi acum, după 190 de ani de la publicare, aventurile lui Ochi-de-Şoim, Chingachgook şi ale fiului său, Uncas, încă se citesc cu sufletul la gură. Acțiunea are loc în 1757, în timpul "războiului de şapte ani" când Marea Britanie şi Franţa se luptau pentru a domina coloniile americane şi canadiene. În timpul acestui război, francezii încearcă o alianţă cu triburile indiene prentru a câştiga un avantaj împotriva britanicilor.Citiți mai departe AICI.
   

Apus de soare de B.Şt. Delavrancea

 Inspirată de evenimentul morții lui Ștefan cel Mare, „Apus de soare" (1909) este o dramă istorică, romantică, remarcabilă prin lirismul său și prin dimensiunile grandioase ale personajului său central, a cărui măreție conferă lucrării caracter poematic. Delavrancea aduce pe scenă un erou copleşitor prin personalitatea lui grandioasă, Ştefan cel Mare. Premiera piesei Apus de soare de Barbu Ştefănescu Delavrancea a avut loc la 2 februarie 1909.

 

 

Citiți mai departe AICI.

   

Pădureanca de Ioan Slavici


Acțiunea este simplă și dramatică. Era vremea secerișului. Busuioc, tatăl lui Iorgovan avea mult pământ și avea nevoie de oameni mulți pentru muncă. Busuioc era mare bogătaş, deţinător a patruzeci de jugăre de pământ, ara cu patru care zece zile la rând şi avea o moară de vânt, pe care mai apoi o înlocuieşte cu ceva mai performant. De moară se ocupa Pupăză, care a crescut acolo de mic, se îngrijea de ea chiar dacă nu era bine plătit de Busuioc. Pupăză spunea multe prostii, era tot timpul foarte murdar, plin de făină şi se supăra când oamenii râdeau de el.

 

                                     

                                    Citiți mai departe AICI.

   

Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi de Nikolai Nosov

Primul capitol spune povestea Orașului Florilor, locul de unde se trage eroul care dă numele volumului. Locuitorii din Orașul Florilor sunt Habarnam, Știetot, Doctorul Pilulă, Grăbilă, Vânătorul Glonțișor, mecanicul Șurubel, ajutorul Piuliță, poetul Floricică, Gogoașă, Peticel, muzicantul Guslă, Probabil. Spre deosebire de mulți din eroii cărților pentru copii, Habarnam este, așa cum o spune și numele lui, un băiețel nu dintre cei mai de ispravă. În Orașul Florilor, situat pe malul pârâului Castraveților, trăiau niște pitici de mărimea unui deget. Fiecare pitic se pricepe la ceva, în afară de Habarnam, care nu are niciun talent și nici cunoștințe. Neînvățat, un pic cam leneș, un pic răutăcios, adeseori neatent, personajul nostru este totuși dornic de aventură. Hotărât să scape de plictiseală, Habarnam încearcă să devină cântăreț, poet sau chiar pictor.

Citiți mai departe AICI.

   

Cântarea României de Alecu Russo

Alecu Russo (n. 17 martie 1819, Chișinău - d. 5 februarie 1859, Iași) a fost poet, prozator, eseist, memorialist și critic literar român (originar din Basarabia), ideolog al generației de la 1848. Este autorul volumului Cântarea României, tipărit anonim. Fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române. Poemul în proză "Cântarea României" al lui Alecu Russo ocupă în literatura română un loc aparte, atât prin controversele generate de paternitatea operei, cât și prin conținutul și forma de expresie. Este primul poem în proză din istoria noastră literară, alcătuit din 65 de versete. Poemul a fost scris în limba franceză și publicat pentru prima dată, fără semnătură, în România viitoare în anul1850, în traducerea lui Nicolae Bălcescu. Cinci ani mai târziu, Alecu Russo îl publică în România literară, în traducere proprie și semnând unul din fragmente cu inițialele lui.

 


Citiți mai departe AICI.

 

Citiți mai multe recenzii pe pagina 4 a rubricii AICI.