Pentru a vizualiza fisierele .pdf aveti nevoie de Adobe Reader
Get Adobe Reader
Abonare Dezabonare

 

 

FLORIN PIERSIC – omul și actorul

-continuarea articolului din nr. 69-

Florin Piersic s-a născut în 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, din părinți bucovineni. A trăit în localitățile Corlata, Pojorâta, Cajvana, la Cernăuți, apoi din nou la Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile Liceului de băieți, numărul 3, cunoscut în prezent sub numele de Colegiul Național Emil Racoviță.

În anul 1957 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din București (UNATC, cum este cunoscută în present). A debutat în același an în filmul „Ciulinii Bărăganului“, în care a interpretat rolul lui Tănase. La doi ani după absolvire a început colaborarea cu Teatrul Național din București, debutând în piesa „Discipolul Diavolului”. Modul său de a juca în piese precum „Tragedia Optimistă”, „Oameni și șoareci“ sau „Orfeu în infern”, l-au propulsat imediat în rândul actorilor promițători și originali.

A dat viață unor personaje puternice pe scenele teatrelor din țară în „Act venețian“, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Gaițele“, „Logodnicele aterizează la Paris“, „Dulcea Pasăre a tinereții” sau „Străini în noapte”.

În domeniul filmului cariera sa se întinde pe mai bine de patru decenii, jucând în aproximativ 60 de filme: „Aproape de soare” ( 1960); „S-a furat o bombă” (1962); „Neamul Șiomăreștilor”(1965); „Șapte băieți și o ștrengăriță” (1967, coproducție româno-franceză, cu Jean Marais); „Mihai Viteazul” (1971); seria din 1971 – „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea Domniței Ralu”, „Săptămâna Nebunilor”, în care îi dă viață haiducului Anghel Șaptecai; „Frații Jderi” (1974); „Comoara din Carpați” (1975); „Pintea” (1976); „Eu, tu și… Ovidiu” (1978); o altă serie cinematografică cu personajul emblematic numit „Mărgelatu – Drumul Oaselor” (1980), „Trandafirul Galben” (1982), „Misterele Bucureștilor” (1983), „Masca de Argint” (1985), „Colierul de Turcoaze” (1986), „Totul se plătește” (1987); „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), „Eminescu versus Eminem” ( 2005).

S-a implicat și în proiecte în domeniul televiziunii – „Visul unei nopți de iarnă” (piesă înregistrată în 1980 în studiourile TVR, difuzată și azi în perioada Crăciunului), „Ultima haltă în Paradis”, „Jocul de-a vacanța”. În ultimii ani a jucat și într-o telenovelă și a dublat și un personaj în filmul „Cars II”.

Cu piesa „Străini în Noapte”, comedia romantică a lui Eric Assous (rolul său a fost cândva interpretat de Alain Delon pe scenele franceze) alături de Medeea Marinescu umple scenele teatrelor din țară. De la jumătatea lunii noiembrie a anului 2015 până la 1 februarie 2016 piesa a ajuns în 30 de orașe din România, în cadrul Turneului aniversar Piersic 80.

Omul Florin Piersic

Florin Piersic s-a căsătorit în anii 60 cu actrița Tatiana Iekel, cu care are un fiu Florin Junior (actor cunoscut al tinerei generații).

A doua căsătorie a fost tot cu o actriță, o frumusețe a anilor 70 – Anna Szeles, care i-a dăruit al doilea fiu, pe Daniel, iar apoi a ales o carieră în Ungaria.

Acum este căsătorit cu Ana Torok, originară din Cluj.

Este bunic. Are o nepoată , Sonia, din partea lui Florin Piersic Junior, și un nepot , Mark Cristian, fiul lui Daniel, care trăiește la Viena.

Este cetățean de onoare al mai multor orașe, a primit mai multe distincții, printre care Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, pentru prestigioasa carieră artistică. Are o stea pe Bulevardul Celebrităților din București și un cinematograf din Cluj-Napoca îi poartă numele. În 2012 a cerut cetățenie din partea Republicii Moldova, afirmând în mod deschis că este îndrăgostit incurabil de oamenii și locurile moldovenești.